dissabte, 28 de febrer del 2009

Taller d´Art Contemporani a l´escola ( crp Badalona)

http://www.macba.cat
L´arribada del s. XX suposa per la majoria de les arts una evolució que exhaureix els materials, i les formes amb les que s´havia treballat anteriorment. Es replanteja la noció de bellesa. El que és més important no és el l´objecte final sino el procés de creació. Queda anul.lada la imatge i pasem a la idea. La Segona Guerra Mundial i les seves atrocitats provoquen un canvi de paradigma, es pasa de Representar a Expressar i a Provocar. El significat de les obres varia segons l´espectador. Es parla de gest crític-polític i poétic.

COMENTARIS SOBRE DIFERENTS OBRES I ARTISTES DEL MAGBA

A l´entrar a l´exposició permanet del MAGBA el primer que veiem és un quadre negre en mig d´una paret blanca. El negre és el no color i el blanc és la síntesí de tots els colors, és a dir que són l´oposició absoluta. La mirada es desvia del quadre negre cap al darrere on hi ha uns quadres de JOAN MIRÓ que simbolitzen el principi de l´art contemporani.

ANTONI TÀPIES - ens parla de "L´hora de solitud: Cada tela era un camp de batalla on les ferides s´anaven multiplicant sempre més i més fins a l´infinit, i aleshores esdevingué la sorpresa. Tot aquell moviment frenètic, tot aquell dinamìsme inacabable, a força d´esgarrapades, de cops, de cicatrius, de divisions i subdivisions que inflingia a cada mil.limitre, acada centèsima de mil.limetre de la matèria, van fer de sobte el salt qualitatiu. L´ull ja no percebia les diferències. Tot s´unia en una massa uniforme. Alló que fou ebullició ardent es transformava ell mateix en silenci estàtic. Fou com una gran lliçó d´humilitat que rebia la supérbia del desenfrenament..." Tàpies treballa amb la matèria i el material acaba dirigint al propi artista.

JORGE OTEIZA Aquest artista treballa el volum partint del concepte de buit. Utilitza formes geomètriques. Va abandonar l´escultura quan va arribar al buit total i aleshores és va dedicar a escriure.

JEAN DUBUFFET Utilitza la tècnica de frotagge i grattage.

GEGO Utilitza el buit lligat a la idea d´espai : entra a dins d´ell.

ACTIVITAT Dibuixar sense papers. Fer traços amb diferents materials (escuradents, fil-ferro, canyetes de suc...)

DIETER ROTH La seva obra escultòrica és titula un Mar de Xocolata. Intenta descobrir el sentit dinàmic de les obres que van canviant al llarg del temps ja que la matèria amb la que estan fetes es deteriora. La fotografia serveix per anar mostran els canvis.

MARCEL BROADTHAERS Té quadres on es barregen números i lletres. Es planteja el següent joc: sustituir un número per una imatge o dibuix i al final cada nen tindrà un quadre diferent.

CILDO MEIRELES Té una instal.lació anomenada "Cuando no puedes ser poètico té politizas" planteja el poder polític versus el poder religiós que tot plegat és responsable de la tragèdia humana. El poder polític queda representat pels diners, el religiòs per una columna d´òsties i la tragèdia humana per un munt d´òssos de vedella que pengen del sostre.
Una altra instal.lació és titula : Desviació cap el vermell. Aquest color és amor, passió, violència, mort, comunisme...i sembla ser que ningú és capaç de viure en aquest espai. Crea un estat de tensió important.

CONCEPTE DE MUSEU Aquest espai ha de transmetre discurs, és un espai dinàmic. L´espectador és actiu i gràcies a la percepció dóna sentiment a l´obra. La bellesa és subjectiva i depèn de l´experiència viscuda.

L´Art és una inutilitat necessària. CARL ANDRÉ diu: "Un home puja a una muntanya perqúe és allà, però un artista fa un objecte d´art perqué no hi és."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada